Doktorlara 'katmerli' mecburi hizmet

Haber Giriş : 15 Mart 2006 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İkinci derecedeki mahrumiyet bölgesini seçen bir pratisyen hekim, 5 yıl 'mecburi hizmet' yapacak. Anayasa Mahkemesi, pratisyen hekim, uzman hekim ve yan dal uzman hekimlikte 600'er gün mecburi hizmet zorunluluğuna vize verdi.

Anayasa Mahkemesi, önceki gün verdiği kararla onayladığı Mecburi Hizmet Yasası'na göre, bir doktor, yasadaki ikinci derecedeki mahrumiyet bölgesi kapsamındaki bir ili seçerse; pratisyen hekim olarak 600 gün, uzman hekim olarak 600 gün ve yan dal uzman hekimi olarak da 600 gün olmak üzere tam bin 1800 gün (yaklaşık 5 yıl) "Mecburi Hizmet" yapmak zorunda kalacak.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Orhan Odabaşı, "Uzmanlığı cezalandırma" anlamına gelen bu uygulamanın yanlış olduğunu savunarak, "Bunun da iptalini istemiştik ama talebimiz ne yazık ki reddedildi" dedi.

2 AY İÇİNDE ATANACAK

Dr. Odabaşı, Anayasa Mahkemesi'nin vize verdiği mevcut "Mecburi Hizmet Yasası"na göre, tıp fakültesinden mezun olan bir hekimin, Sağlık Bakanlığı'nca iki ay içinde atanacağını bildirdi. Odabaşı, bir hekim, pratisyen hekimi olarak atanır ve yasadaki 300-600 günlük mecburi hizmeti kapsayan yerlerden birini seçerse olacakları şöyle anlattı:

"Hekim, eğer 300 gün içinde uzmanlığı kazanamazsa atandığı yerde bu süreyi mecburen tamamlayacak. Tamamlayınca uzmanlığı kazanırsa, 300 gün daha mecburi hizmet yapacak. Uzmanlığı bitirince bu kez yan dal uzmanlığını kazanırsa 300 gün daha yani toplam 900 gün mecburi hizmet yapacak.

Eğer, bu hekim örneğin Hakkari'yi değil de Yozgat'ı seçerse; her üç aşama için yapacağı mecburi hizmet süresi ayrı ayrı 600 günden toplam 1800 olacak. Bu da 5 yıl gibi bir süreyi kapsıyor."

Dr. Odabaşı, Yasa'nın ilk halindeki mecburi hizmet hükmüne göre, pratisyen olarak atanan hekim 100. günde uzmanlığı kazansa ve uzmanlığa başlasa, uzmanlık bittiğinden itibaren ilk aşamadan kalan 200-500 günlük süre artı uzmanlık için de 300-600 gün süre mecburi hizmet yapma şeklinde olduğunu bildirdi. Odabaşı, Anayasa Mahkemesi'nin, ilk aşamadan kalan süre ile yan dal uzmanlığı kazanılırsa artı ikinci aşamadan kalan sürenin eklenerek "Mecburi hizmet" yapılmasını iptal ettiğini kaydetti.

Odabaşı, Yasa'nın bu hükmünün her durumda, "Uzmanlık Eğitimini cezalandırıcı" olduğunu ve büyük bir haksızlık içerdiğini vurguladı.

DİPLOMALAR TUTULUYOR

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı'nın tıp fakültesinden mezun olan hekimleri en geç 2 ay içinde atamak zorunda olduğunu, bu sürede atamadığı hekimlerin diplomalarına ise "ipotek" koyamayacağını karara bağladı. TTB Genel Sekreteri Odabaşı ise Anayasa Mahkemesi'nin böyle karar verirken, Bakanlığın, yaklaşık 4 ay önce mezun olan yüzlerce hekimi atamadığı gibi diplomalarını da vermediğini bildirdi.

Kuralar 29 Mart'ta

ANAYASA Mahkemesi'nin iptal istemini reddetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı 29 Mart'ta tıp fakültelerinden yeni mezun olan pratisyen hekim ve uzmanlığını bitiren toplam 1400 hekim için devlet hizmeti yükümlülüğü kurası düzenleyecek. Sağlık Bakanlığı, yurtdışında eğitimini kendi imkanlarıyla tamamlayan hekimlerin de devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi olması yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, gerekçeler doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber